Integrationsprojekt för nyanlända

Publicerad: 2018-11-28
Skapad av: Karolina
Senast ändrad: 2018-11-28
Ändrad av: Karolina

I ett integrationsprojekt för nyanlända anordnar Järfälla kommun träffar för nyanlända varje torsdag. På dessa torsdagsträffar har de olika teman så som ”Hur det är att bo i Sverige”, ”Bo-skola” etc. Häromveckan var det temat ”Järfällahus” som stod på schemat. Zara Lahouar, förvaltningschef, och Agneta Lundström, chef för uthyrning och bostadskonsulenter, höll då ett föredrag om Järfällahus. De tog bland annat upp punkter så som hur man går tillväga för att ansöka om lägenhet, våra olika typer av köer samt vad Järfällahus har för krav på sina hyresgäster.

 

Stor uppslutning

Det var stor uppslutning; från att vara sex stycken anmälda till kvällsträffen var det totalt 30-40 stycken som dök upp. Ca 5 tolkar fanns även på plats och översatte till olika språk i flertalet grupper.

- Det var en väldigt god stämning bland åhörarna, många var väldigt glada och tacksamma att vi kom dit. De visade ett stort intresse och ställde en mängd frågor, framförallt om kösystem, förtur (vilket vi inte har på Järfällahus) och kötiden, berättar förvaltningschefen Zara Lahouar. Många har redan jobb eller studerar, och man märkte att de är ivriga att få komma in i samhället genom att även skaffa en egen bostad.

 

Inte bara kösystemet

Det togs också upp vad som händer då man fått en lägenhet. Bland annat kostnader kring att hyra en lägenhet så som el, försäkring och vad olika sorters hyror betyder, exempelvis kallhyra.

Det är första gången Järfällahus deltagit på dessa träffar, men vi fick en väldigt positiv respons efter föredraget.

Stäng

Fält med * är obligatoriska

Du måste skriva in ett namn
Du måste skriva in ett telefonnummer
Du måste skriva in en email
Var god skriv in korrekt format på e-post
Du måste skriva in en rubrik för ärendet
Du måste skriva in en beskrivning av ärendet
Du måste skriva in text från rutan
Bokstäverna som du skrivit in stämmer ej överrens med bilden

Tack för ditt mail!