Så får du rätt temperatur inomhus.

Publicerad: 2019-10-01
Skapad av: Karolina
Senast ändrad: 2019-10-01
Ändrad av: Karolina

Nu kommer den kalla årstiden. Då kan det vara bra att veta lite om hur värmesystemet i din lägenhet fungerar, så att du får rätt temperatur hemma.

20-21 grader ingår i hyran

Det som ingår i din hyra är 20-21 grader. Många tycker att det känns varmt, andra är mer frusna av sig och tycker det är i underkant. Vi strävar hela tiden efter ett bra inomhusklimat med jämn temperatur, men ibland kan man behöva tofflor/sockar och kanske en varm tröja inomhus.

Värmen slås av och på automatiskt

Värmesystemet känner av utomhustemperaturen. Radiatorerna (elementen) slås på och av automatiskt när det blir kallare eller varmare i lägenheten. Det är alltså normalt att radiatorerna ibland känns kalla även på vintern. De går igång igen när det blir kallare inne. 

Så här års kan systemet ha svårt att hänga med i svängarna. Det blir bättre när utomhustemperaturen stabiliseras.

Börja med att mäta temperaturen

Om du misstänker att något är fel med värmesystemet i din bostad, börja med att mäta temperaturen. Ställ en bra termometer t ex på ett bord mitt i ett rum (på golvet och vid fönster/ytterväggar är det normalt med en något lägre temperatur). Mät under några dagar. Är det konstant under 20 grader, gör en felanmälan (det gör du enklast som inloggad på Mina sidor). Då kommer vi och kollar vad som är fel.

 Öppna ventilerna

Ofta kan man själv förbättra sitt inomhusklimat. Alla ventiler ska vara öppna och rengjorda så att luften kan cirkulera och ta med sig värmen från radiatorerna till alla platser i lägenheten. Stäng inte in radiatorerna bakom möbler eller tjocka gardiner. När du vädrar, vädra kort och intensivt (inga fönster på glänt under lång tid).

 

Stäng

Fält med * är obligatoriska

Du måste skriva in ett namn
Du måste skriva in ett telefonnummer
Du måste skriva in en email
Var god skriv in korrekt format på e-post
Du måste skriva in en rubrik för ärendet
Du måste skriva in en beskrivning av ärendet
Du måste skriva in text från rutan
Bokstäverna som du skrivit in stämmer ej överrens med bilden

Tack för ditt mail!