Dagens öppettider: 08:00 - 17:00 | Lunchstängt: 11:30 - 12:30

Vi inför sortering av matavfall i våra områden

Publicerad: Senast ändrad:

Nu inför vi insamling av matavfall i våra områden. Släggan, Städet, Hammargården och Magnusvägen 1 får matavfallsinsamling den 29 maj.

Några av våra områden har redan matavfallsinsamling. Det handlar om Tallen i Viksjö, Handformarvägen i Kallhäll och Riddaren i Jakobsberg. Nu varvar Järfällahus upp sitt arbete med att införa insamlingen av denna viktiga fraktion i hela sitt bostadsbestånd.

Om tidsplanen

De områden som berörs av vårt stora renoveringsprojekt Hållbar renovering kommer att få möjlighet till matavfallsinsamling i samband med dessa kommande åtgärder och arbeten i fastigheterna. För övriga områden är planen att matavfallsinsamling ska införas under 2023 eller 2024.

Intensivt arbete pågår

Sofia Jern leder projektet Bruna påsen, som vi kallar arbetet med att införa matavfallsinsamling. Just nu arbetar hon intensivt med inköp av behållare, förberedelse av mark, dialog med kommunen, planering av kommunikationsåtgärder och allt annat som behövs för att matavfallsinsamlingen ska kunna komma igång.
- De först berörda hyresgästerna får information i brevlådorna nu i dagarna, berättar hon. Startkit med hållare, påsar och information kommer att ställas vid varje lägenhetsdörr.

Kvittera ut nyckel till behållaren

Behållarna för matavfall kommer att vara låsta och du som hyresgäst behöver kvittera ut en nyckel. Det gör du i Boservice på Drabantvägen 2. Sofia planerar dessutom att finnas på plats med nycklar till Släggan, Hammargården och Städet vid områdesträffen den 24 maj samt till Magnusvägen 1 den 29 maj. Detta för att ge dig som hyresgäst möjlighet att kvittera ut dina nycklar på ett ännu enklare sätt.


Preliminär tidsplan:

 • Städet – 29 maj
 • Släggan – 29 maj
 • Hammargården – 29 maj
 • Magnusvägen 1 – 29 maj
 • Kullen - under sommaren
 • Övre och Nedre Hammaren – i höst
 • Tallbohov – i höst
 • Dackehöjden – i höst
 • Termovägen – i höst/vinter
 • Övre och nedre Hammaren – i höst/vinter
 • Södra berget, Högby, Stäket m fl områden – under planering


Fyra vanliga frågor och svar om matavfallsinsamling:


Vad är matavfall?

Allt som går att äta och lite till. Rester av frukt, grönsaker, kött och fisk. Bröd- och ostkanter. Ris och pasta. Äggskal och avocadokärnor. Hushållspapper. Teblad, tepåsar och kaffesump m m.


Varför ska jag sortera matavfall?

För miljön och klimatet. Ditt matavfall är en värdefull resurs. Det innehåller mycket energi som vi kan använda på ett bättre sätt än att bara bränna upp det. Många boende har efterfrågat möjligheten att samla in matavfall eftersom det är ett enkelt sätt att värna om miljön och göra klimatsmarta val.


Vad händer med matavfallet sen?

Matavfallet körs till en rötningsanläggning där det blir till biogas, som driver bl a bussarna, och biogödsel till ekologisk odling. Klimatsmart!


Varför är behållaren för matavfall låst?

Behållaren för matavfall får endast innehålla matavfall i särskilda bruna påsar. Där får t ex inte finnas plast. Rötningsprocessen fungerar inte om någon råkat kasta en plastpåse med restavfall bland matavfallet.


Läs mera här om varför du inte bara ska slänga dina matrester i soppåsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flera intressanta fakta om matavfall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


JÄRFÄLLAHUS ÄGS AV JÄRFÄLLA KOMMUN