Dagens öppettider: 08:00 - 17:00 | Lunchstängt: 11:30 - 12:30

"Vi städar från hjärtat"

Publicerad: Senast ändrad:

Det handlar om en tryggare, renare miljö, men också om att skapa arbetstillfällen för våra hyresgäster. Boende har rekryterats i Lilla Ulvsättra, och snart utvidgas verksamheten till Tallbohov. Här får du möta medarbetarna på vår nya avdelning för lokalvård och yttre underhåll.

Det är kallt i luften, men leendena är varma när våra egna lokalvårdare samlas inför dagens arbete på Termovägen. De bor alla i området, och nu är de inte bara grannar utan också arbetskamrater. På väggen sitter veckans schema. Snart ska de ut och städa golv, dammtorka och putsa fönster i trapphus, tvättstugor och andra utrymmen i husen.


- Vi är ett bra team som hjälps åt med allt, säger Sara. Det är alltid kul att gå till jobbet! Vi får också bra feedback från alla andra som bor i området, och då vill man ju göra ännu bättre ifrån sig.

 

Ifrah nickar.
- Grannarna tycker att vi gör ett bra jobb, säger hon. De säger att det är rent och fräscht i trapphusen.

 

Två lokalvårdare utomhus med städvagn.

Tryggt att jobba i sitt eget område

Allt började med en lapp i trappen. Det var en inbjudan till ett möte på T8an. Carlos Banda, chef för vår nya avdelning för lokalvård och yttre underhåll, skulle informera om möjligheten att få arbeta i området. Efter intervjuer fick Sozan, Ifrah, Sara, Hanna och Fatuma jobben som lokalvårdare. Och de trivs. När de kommer hem på kvällen är de glada.


- Man har ingen restid till jobbet, säger Hanna. Och så lär man känna grannarna bättre.
- Det är tryggt och bekvämt att jobba i sitt eget område, instämmer Sara. Det är vårt hem, och då vill vi städa extra noga.


Ifra säger orden som får alla att nicka instämmande:
- Vi städar från hjärtat!

 

Två lokalvårdare i ett trapphus.

Nära till jobbet och nöjda grannar

Samtidigt som lokalvårdarna drar igång dagens arbete, passerar Robert och Alrik utanför på gångvägen med sin städutrustning för utomhusmiljön. De har fått jobben med yttre skötsel i Lilla Ulvsättra.

 

Alrik har bott 17 år i området. Robert har bott här till och från sedan tolvårsåldern. Hans familj var bland de första som flyttade in i det nybyggda området i början av 1990-talet.
- Det är skönt att ha så nära till jobbet, säger han. Efter frukost är det bara att gå ned på gården och sätta igång.

 

Robert hör många säga att det blivit skillnad i området sedan de började. Skottningen och sandningen är bättre, och det är mindre skräp på gångvägarna. Till sommaren tillkommer arbetsuppgifter som gräsklippning, ogräsrensning och beskärning av växtlighet.


- Det är kul att göra fint i sitt eget område, säger Robert. Alla vi som bor här behöver ta hand om vår utomhusmiljö. Att se sina grannar arbeta med att hålla ordning är bra, då kanske man drar sig för att skräpa ned.

 

Robert med sopborsten över axeln.

Städning och sortering

Några andra som arbetar med städning är miljövärdarna. Källsorteringshusen är deras ansvar. De gör rent invändigt och utvändigt, sorterar saker som lämnats i fel kärl och fraktar bort saker som står på fel ställe.

 

Det händer tyvärr ganska ofta att saker dumpas felaktigt i eller utanför källsorteringshusen. Gabriel, miljövärdarnas arbetsledare, pekar på golvet och beskriver vad de fått börja dagen med att flytta. Den här gången var det bland annat en soffa och ett par kundvagnar.

 

Två miljövärdar lastar en kundvagn i en lastbil.


Även när det gäller miljövärdarnas arbete vill Järfällahus göra verksamheten till sin egen. Just nu har vi fyra egna miljövärdar och en arbetsledare samt fem praktikanter via Järfälla kommun.


- Jag har jobbat för kommunen i åtta år men nu är jag anställd av Järfällahus, berättar miljövärden Jebrail. Jag är intresserad av miljöfrågor. Och det är roligt att vara med från början i det här arbetet.


- Det är jättebra att jobba för Järfällahus, tycker Akram som också kommit in via kommunen.

 

Miljövärdar med sopborstar utomhus på Termovägen

 

Abdyfattah är en av praktikanterna. Han bor i Tallbohov, och de övriga praktikanterna bor i andra av Järfällahus områden.
- Jag hoppas på att bli anställd av Järfällahus efter praktiken, säger han.
Han visar med en gest på de andra praktikanterna.
- Det vill vi alla!

Snart också på Tallbohov

Nästa steg är att införa yttre skötsel och lokalvård i egen regi för flera områden. Först ut efter Lilla Ulvsättra är Tallbohov. Där bjöd vi in till ett välbesökt informationsmöte 15 februari. Just nu pågår intervjuer för jobben med lokalvård och yttre skötsel på Snapphanevägen.