Dagens öppettider (OBS! Endast bokade besök): 08:00 - 11:00

Vårt trygghetsarbete

Vårt trygghetsarbete utgår från att du som hyresgäst ska fortsätta trivas hos oss och känna dig trygg i vardagen. Vi arbetar på många olika sätt för att förbättra och effektivisera vårt arbete som bidrar till ett tryggare, mer inkluderande samhälle. Här är några exempel:

Bred samverkan med andra samhällsaktörer

Vi samverkar brett med en hel del samhällsaktörer för att förbättra trygghet och säkerhet i kommunen. Vi har ett väldigt nära samarbete med polis, räddningstjänst och Järfälla kommun, men det finns fler aktörer och andra fastighetsägare som vi också samarbetar med för att få tryggare miljö.

Strukturerad rondering

Alla våra fastigheter och områden ronderas regelbundet av Järfällahus personal för att upptäcka eventuella fel. Det kan vara lampor som har slocknat, dörrar som står på glänt eller skadegörelse. Allt åtgärdas så snabbt som möjligt för att boendemiljön ska vara trivsam och trygg. Vi har infört nya former av rutiner kring ronderingen, som vi kallar strukturerad rondering. Den innebär att ronderingen ser likadan ut och genomförs på samma sätt oavsett bostadsområde. Våra ronderingar utgår från principen ”helare, renare och snyggare bostadsområden”.

Kvalitetsvandringar

Kvalitetsvandringar är ett sätt för oss att säkerställa och följa upp så att de rutinmässiga ronderingarna som görs följer principen helt, rent och snyggt. Samtidigt är det ett sätt för oss att öka tryggheten och trivseln när vi är ute oftare och blir mer synliga i bostadsområdena.

Trygghetsvandringar

Trygghetsvandringar är en metod där vi tillsammans med boende tittar på utemiljön kvällstid och pekar ut platser eller brister som på olika sätt kan påverka trivsel och trygghet. Det kan handla om klotter, skadegörelse, mörka buskage eller liknande som behöver åtgärdas. Tillsammans med en rad olika aktörer, som t ex blåljuspersonal, Järfälla kommun och hyresgäster kommer vi att genomföra nya trygghetsvandringar under våren 2023.

Vi arbetar utifrån Broken Windows-teorin

Modellen Järfällahus använder går ut på att vi så snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar, åtgärdar skadegörelsen som exempelvis förstörda fönster, trasiga lampor, klotter eller annat sabotage. Tanken är att förebygga oordning innan händelseutvecklingen eskalerar så att vi återtar kontrollen. Broken Windows-teorin visar på att skadegörelse utförs mer sällan om man hela tiden underhåller eller reparerar det som är trasigt.

Hållbar renovering

Vårt trygghetsarbete går även som en röd tråd genom den stora och omfattande satsningen på renovering av fastigheterna från 1960-70 talet, som just nu pågår i sex av våra områden i Jakobsberg. Genom inventering och dialog i projektet utvecklar vi trivsamma boendemiljöer tillsammans med våra hyresgäster.


Inför renovering görs trygghetsbesiktning av utemiljön, byggnaderna, trapphusen, källare, tvättstugor samt garage, som sedan blir direkta trygghetsskapande åtgärdsförslag i projektets genomförande. Till exempel har tvättstugor i källare flyttats upp, ned- och uppgångar till garage har minskats, smala gångar i källare har byggts bort och nya passersystem har installerats. Läs mer om projektet Länk till annan webbplats.

Vår avdelning för lokalvård, yttre skötsel och miljövärdar

Järfällahus samarbetar med Järfälla kommuns arbetsmarknadsenhet i syfte att få arbetslösa personer som bor i våra områden att närma sig arbetsmarknaden. Samarbetet innebär att ett växande antal personer arbetar hos oss som miljövärdar, lokalvårdare och med yttre skötsel av gårdarna. Deras engagemang och kännedom om områdena bidrar till tryggare miljöer och innebär ofta en kvalitetshöjning av de trygghetsskapande värdena helt, rent och snyggt.

Mötesplatser

Mötesplatser är gemensamma träffpunkter i bostadsområdena som ger närhet och inkludering. Det är en plats där våra hyresgäster kan skapa och ta del av aktiviteter, föreläsningar och mentorsprogram. Vi har startat med Mötesplatsen T8an på Termovägen, där vi har områdesutvecklare på plats för att ge våra boende rätt verktyg och förutsättningar att lyckas med det som de vill uppnå. Vi erbjuder även en lugn miljö för läxläsning, föräldragrupper, aktivitetscafé, tjejkvällar med mera. Läs mer om T8an.

Vi arbetar nu för att kunna öppna ännu en Mötesplats på Sångvägen 10 i Jakobsberg.

Mentorsprogrammet

Mentorsprogrammet är en satsning där vi matchar lokala ungdomar med mentorer. Syftet med programmet är att skapa möjlighet att komma i kontakt med etablerade yrkesprofiler inom näringslivet som kan öka motivation och inspirera till känslan av möjligheter.

Under hösten 2024 startar vi ett utökat samarbete med företagare i Järfälla genom nätverket Mentor Sverige och Järfälla kommuns näringslivsavdelning. Vi återkommer med information om hur man kan delta som adept i mentorsprogrammet.

Feriearbete och praktik

Varje år erbjuder vi ett antal ungdomar från våra områden sommarjobb på Järfällahus så att de kan få prova på arbetslivet och får möjlighet att tjäna egna pengar. Vi erbjuder också olika typer av praktikplatser, för att stötta fler ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden.

Områdesträffar

Vi arrangerar ett flertal områdesträffar under året, där våra boende kan träffa oss för att diskutera förbättringar kring boendemiljön och hur vi tillsammans kan stärka närmiljön. Tanken är att det ska vara enkelt, nära och inkluderande. Flera av träffarna sker i samverkan med andra aktörer, bland annat med den lokala Hyresgästföreningen, blåljuspersonal och Järfälla kommun.

Bosocialt arbete

Våra bokonsulenter arbetar i huvudsak trygghetsförebyggande med bosociala frågor. Det innefattar arbete med att motverka störningar, oriktiga hyresförhållanden eller andra oriktigheter. Inom detta inryms även avhysningar samt medlingssamtal. När vi kan förhindra oriktiga hyresförhållanden blir det också tryggare för våra hyresgäster när de vet vem grannen är, samtidigt som vi ser till att lägenheterna verkligen förmedlats till personer som står i vår bostadskö.

Våld i nära relationer

Vi arbetar för att öka kunskapen kring vad man kan göra om man är utsatt för våld eller misstänker att någon i ens närhet behöver hjälp. Genom projektet ”Inte ensam”, som vi genomför i samverkan med Järfälla kommun, Kvinnojouren i Järfälla, lokalpolisen Järfälla/Upplands-Bro och Nationellt centrum för kvinnofrid, utbildar vi personal som kan möta våldsutsatta. Läs mer Länk till annan webbplats.

Trygga trappan och andra åtgärder för minskat häng av obehöriga

Trygga trappan är ett samarbete där vi och polisen arbetar tillsammans för att stävja olagligt häng i trappuppgångar och andra allmänna utrymmen i våra hus. Via särskilda skyltar talar vi om att obehöriga inte får uppehålla sig - ”hänga” - i huset. Polisen har sedan möjlighet att lagföra på plats vid behov. Detta för att öka tryggheten för våra hyresgäster.

Vi arbetar även med diverse olika tekniska komplement i trygghetsarbetet.

Vårt samarbete med polisen

Vi har ett välfungerande samarbete med polisen för att minska störningar och brottslig verksamhet och för att öka tryggheten i våra områden. Vi samarbetar kring Trygga trappan mot olagligt häng i våra trapphus. Polisen medverkar ibland vid våra områdesträffar. Vi deltar tillsammans i trygghetsvandringar. Vi har också en kontinuerlig dialog med regelbundna avstämningar kring aktuella händelser.

Skalskydd och passersystem

Våra hus är försedda med lås- och passersystem. Vi ska inom kort implementera ett nytt, säkrare lås- och passersystem i alla våra fastigheter. Vi kommer att använda oss av den senaste tekniken som tillämpar krypteringssäkra nyckelbrickor.

Säkerhet

Trygghet och säkerhet kompletterar varandra i vårt trygghetsarbete. Förutom att hantera brister som kan uppstå, arbetar vi förebyggande med säkerhetsbesiktningar, radonkontroll, brandsäkerhet och allt tänkbart däremellan. I vårt systematiska brandskyddsarbete, SBA, arbetar vi med olika åtgärder som krävs för att förebygga brand samt förhindra och/eller begränsa skador till följd av en brand. En viktig del av detta är att vi ser till att hålla utrymningsvägarna fria.


JÄRFÄLLAHUS ÄGS AV JÄRFÄLLA KOMMUN